سرویس سیاست مشرق- سایمون شرکلیف سفیر انگلیس در تهران به بهانه شب یلدا کلیپی از رقاصی خود منتشر کرد که در آن با یک آهنگ وایرال شده اینستاگرامی میرقصد، در روزهای اخیر برخی رسانههای معاند سعی کردند با انتشار گسترده آن کلیپ فرم جدیدی از نافرمانی مدنی را کلید زده که البته در اجرای آن ناموفق بودند، پسازاین ماجرا به صحنه آمدن سفیر انگلیس حکایت از آن دارد که فاز دوم عملیات در شب یلدا کلید خورده است.
شاید در نگاه اول چنین به نظر برسد که شرکلیف در چارچوب دیپلماسی عمومی، توسعه قدرت نرم انگلستان و یا بهمنظور ضریب دادن به یک پدیده ضد ارزشی دست به این اقدام زده است، اما مروری بر سابقه اقدامات انگلیسیها در چند ماه اخیر نشان میدهد زیرپوست تحولات یک اتفاق ویژه نیز در حال وقوع است.
معروف است که سفیر انگلیس در تهران سروگوشش میجنبد! او برخلاف سایر نمایندگان انگلستان تمایل به دیده شدن دارد، البته سفارت انگلیس در تهران در دیپلماسی عمومی فعالیت چشمگیر دارد، آنها به مناسبتهای مختلف چون عید نوروز یا برخی مناسبتهای دیگر سنتی پیام تبریک به زبان فارسی فرستاده و هر از چند گاهی در باغ قلهک فستیوالهای فرهنگی و اجتماعی نیز برگزار میکنند، اما هیچکدام از این موارد تا این اندازه روی نبض مسائل سیاسی روز حرکت نکرده است.
بهطور سنتی وزارت خارجه انگلیس در حوزه دیپلماسی عمومی بوده است و سفارت انگلیس عمدتاً مأموریت شناسایی، جذب و استخدام چهرههای سیاسی، امنیتی و اقتصادی ایرانی را برای شبکهسازی و جمعآوری اطلاعات بر عهده دارد، ازاینرو استفاده از ظرفیتهای اجتماعی از سوی انگلیسیها چیز عجیبی نیست.
اما ماجرا وقتی جالب میشود که بدانیم لندن به سبب حساسیت شدید و ذهنیت منفی جامعه ایران نسبت به سوابق سیاه انگلیسیها در ایران، همواره تلاش داشتند تا کمتر اینچنین در معرض افکار عمومی قرار گیرند، اما سایمون شرکلیف از زمان حضور در ایران سنتشکنی کرده و سعی کرده است نسبت به کوچکترین مسائل نیز واکنشهای خاص نشان دهد، رقاصی خاص سفیر انگلیس را نیز باید در همین چهارچوب ارزیابی کرد.
شکست انگلیس نشانه چیست؟ / رقصنده با گرگ!
شرکلیف یک مأمور امنیتی ویژه است که از زمان آغاز مأموریت خود در تهران بهجای توجه به مسائل دیپلماتیک روی اقدامات ضد ایرانی تمرکز داشته است، اما مروری ساده بر حوزه مأموریتی سفیر انگلیس بهخوبی نشان میدهد که هرقدر او در شبکههای اجتماعی مشغول بوده و طنازی یا رقاصی کرده در اجرای سیاستهای لندن ناموفق بوده است.
از تابستان سال ۱۴۰۰ که شرکلیف پایش را به تهران گذاشته انگلیسیها روز خوش به خود ندیدهاند تا جایی که نهتنها جاسوس برجسته انگلیس به نام علیرضا اکبری اعدام شد بلکه معاون سفیر نیز در حین انجام اقدامات مخرب ضد امنیتی دستگیر و از کشور اخراج گردیده است.
بالا رفتن هزینه همکاری با انگلیس نیز تا جایی است که تمایل به ارتباط با سفارت در بین نفوذیها و سر شبکههای جاسوسی نیز به طرز ملموسی کاهشیافته و به عبارتی بازار جاسوسی بیرونق است، از سویی احساسات ضد انگلیسی نیز در جامعه ایران در دو سال اخیر افزایش پیداکرده است، این وضعیت باعث شده است تا سایمون شرکلیف برای داشتن یک گردش کار ساده در حوزه مأموریتی خود دست به هر کاری زده و سطح فعالیت خود را تا اندازه یک بلاگر صفحات اجتماعی نیز کاهش دهد.
وضعیت انگلیسیها در ایران بهگونهای است که سفیر آنها ناگزیر است تا برای جبران شکستهای خود در تهران دست به اقدامات سخیف و مضحکی همچون رقص با آهنگ صادق بوقی بزند، این گزارهای مبنی بر باخت آقای سفیر در رقابت با دستگاه امنیتی کشورمان و ملت ایران است.
سفیر انگلستان پیش از سفر به ایران در خیالی خام تصور میکرد که عازم یک کشور جنگزده، تحریم شده و ضعیف است و میتواند بهسادگی در خیابانهای تهران جولان داده و برای خود عرضاندام کند، او باسابقهای طولانی از حضور در کشورهای تحت کنترل انگلیس به تهران سفر کرد، سوابق او حکایت مدل نگاه شرکلیف به ایران بود.
سایمون شرکلیف فارغالتحصیل دانشگاه کمبریج است که در یمن، نیجریه، کابل، واشنگتن و بغداد نیز سابقهٔ کار داشته است. وی همچنین مسئول بخش مبارزه با تروریسم وزارت خارجه بریتانیا در سالهای ۲۰۱۲ تا ۲۰۱۴ بوده و بعدازآن هم بهعنوان معاون نمایندگی سفارت انگلیس در نیجریه فعالیت کرده است.
شرکلیف، به سبک تعدادی از سفرای انگلیس، هنگام خدمتش در حوزه عربی، علاقه داشت که به زبان عربی توئیت کند تعدادی از سفرای قبلی انگلیس در ایران نیز سابقهی توئیت به زبان فارسی را دارند، که از جملهی آنها راب مکایر بود که در نهایت با شلوار خیس تهران را ترک کرد!
◄ ۱۹۹۸: پیوستن به دفتر امور خارجه، مشترکالمنافع، و توسعه [نام رسمی وزارت خارجهی انگلیس]
◄ ۱۹۹۸ تا ۱۹۹۹: دستیار مدیر پذیرش، دپارتمان مدیریت منابع، دفتر امور خارجه، مشترکالمنافع، و توسعه
◄ ۲۰۰۰ تا ۲۰۰۳: دبیر دوم - امور سیاسی، تهران
◄ ۲۰۰۳: رئیس بخش سیاسی، دپارتمان سیاست عراق، دفتر امور خارجه، مشترکالمنافع، و توسعه
◄ ۲۰۰۳ تا ۲۰۰۴: منشی شخصی نمایندهی ویژهی انگلیس در عراق، بغداد
◄ ۲۰۰۴ تا ۲۰۰۶: مدیر مطبوعات و سپس سخنگوی موقت، دفتر امور خارجه، مشترکالمنافع، و توسعه
◄ ۲۰۰۶ تا ۲۰۰۸: دبیر اول - تهدیدهای استراتژیک، واشینگتن
◄ ۲۰۰۷ تا ۲۰۰۸: مشاور سیاسی موقت، کابل
◄ ۲۰۰۸ تا ۲۰۱۱: دبیر اول - امور افغانستان/پاکستان، واشینگتن
◄ ۲۰۱۱ تا ۲۰۱۲: معاون رئیس، دپارتمان جنوب آسیا، دفتر امور خارجه، مشترکالمنافع، و توسعه
◄ ۲۰۱۲ تا ۲۰۱۴: رئیس، دپارتمان مبارزه با تروریسم، دفتر امور خارجه، مشترکالمنافع، و توسعه
◄ ۲۰۱۴ تا ۲۰۱۶: معاون رئیس هیأت اعزامی، آبوجا [پایتخت نیجریه]
◄ ۲۰۱۷ تا ۲۰۱۸: سفیر علیاحضرت در یمن
◄ ۲۰۱۸ تا ۲۰۲۱: مدیر، امنیت ملی، دفتر امور خارجه، مشترکالمنافع، و توسعه
آخرین مأموریت شرکلیف به مدت یک سال، از سال ۲۰۱۷ تا ۲۰۱۸ در یمن بوده است. در این تاریخ انگلیسیها برای اولین بار بهصورت مستقیم در موقعیت میدانی جنگ یمن حاضرشده و البته ضربات و خسارات شدیدی نیز از مقاومت خوردهاند، مرد بازنده پس از شکست در یمن راهی ایران شد تا بتواند در مأموریتی سختتر از قبل خودی نشان داده و بازیگری قابل حساب در لندن باشد.
بااینوجود ایران برای شرکلیف خوشیمن نبود و او در آشوبهای پاییزی باوجودآنکه سفارت انگلیس را بارانداز جنگ هیبریدی کرده بود اما دستخالی از محلات تهران بیرون آمده و مجبور شد دیوارهای سفارت را چندین و چند بار رنگآمیزی کند؛ این علامت آشکار حکایت از آن داشت که میدان جدید در قامت سفر انگلیس نیست!
در آستانه برگزاری انتخابات مجلس بار دیگر سفیر انگلیس با رقاصی سعی دارد نسخه جدیدی از نافرمانی مدنی را پیچیده و آن را وایرال کند، البته در دورانی که مردم بهایی به بغل مجانی دولت انگلیس ندادند، شرکلیف باید از خود هنرهای بیشتری نشان دهد!